TΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Πως να λειτουργούν ώστε να θέλουν οι συμμετέχοντες να βρίσκονται εκεί με ευχαρίστηση και όχι από υποχρέωση;

« Ο,τι πρόβλημα έχει δημιουργηθεί σε μία σχέση μπορεί να διορθωθεί μέσα στη σχέση»

Murray Bowen MD, ιδρυτής της Θεωρίας και Πράξης Ανθρώπινα Συστήματα)

Τι είναι τα Ανθρώπινα Συστήματα; Είναι  οι θεσμοί όπως η Οικογένεια, το Σχολείο,  όλοι οι εργασιακοί χώροι,  και γενικά όπου αλληλεπιδρούν  οι ίδιοι άνθρωποι σε σταθερή και συχνή βάση .

Γιατί μας ενδιαφέρει να τα γνωρίζουμε και τι σχέση έχει η γνώση αυτή με το Πρόγραμμα Νου και την Καρδιά;

Τα ανθρώπινα συστήματα διέπονται όχι μόνο από γραπτούς αλλά και από άγραφους νόμους. Οι άγραφοι νόμοι καθορίζονται από τις σχέσεις μεταξύ των μελών και καθορίζουν. Οταν οι σχέσεις δεν είναι αρμονικές, είναι δύσκολη η συνύπαρξη και η λειτουργία. Παράδειγμα πάρτε ένα σχολείο όπου κυριαρχούν τα  «Πρέπει» και δεν συνυπολογίζεται η ανάγκη για χαλάρωση, ξεκούραση, παιγνίδι,  δημιουργικότητα. Πώς μπορεί να αισθάνεται ένα παιδί σε ένα τέτοιο κοινωνικό σχολικό περιβάλλον; Θα έχει κέφι για διάβασμα; Θα θέλει να πηγαίνει στο σχολείο; Μάλλον όχι. Ακόμη και οι διδάσκοντες ενδεχομένως να μην αντλούν ευχαρίστηση από τη διδασκαλία. Οταν λειτουργούν από την στάση τους ‘κάνω μάθημα από καθήκον”, το πιθανότερεο είναι ότι το πρωί ξεκινώντας για τη δουλειά τους δεν αισθάνονται ευχαρίστηση. Η αλήθεια είναι ότι το έργο τους γίνεται όλο και πιο εξουθενωτικό καθώς παλεύουν να πείσουν τους μαθητές να προσέξουν στο μάθημα.

‘Η πάρετε μία οικογένεια που λειτουργεί χαοτικά,  δεν δίνεται καθοδήγηση, λείπει η σταθερότητα ως προς την  ώρα του φαγητού, του ύπνου, της μελέτης, του παιγνιδιού. ‘Η δεν υπάρχει η προσδοκία τα παιδιά να συνεισφέρουν στις δουλειές του σπιτιού. Αισθάνονται αυτά τα παιδιά ασφαλή να στηριχθούν στους γονείς τους ως προς τι  είναι  κοινωνικά παραδεκτό; Μάλλον όχι.

Το κυρίαρχο συναίσθημα που επικρατεί στο σχολείο, στην οικογένεια και στον εργασιακό χώρο το ονομάζουμε Συναισθηματική Ατμόσφαιρα. Το κρίνουμε από τι αίσθηση μας προκαλεί όταν πάμε εκεί. Πχ ένα σχολείο γεμάτο ζωγραφιές των παιδιών στους τοίχους, μία χαμογελαστή υποδοχή από την Διευθύντρια ή τους εκπαιδευτικούς του σχολείου δίνει αμέσως το μήνυμα ότι τα παιδιά είναι ευπρόσδεκτα. Οι μαθητές παίρνουν σαφή και συνειδητή καθοδήγηση πώς να κάνουν φίλους ή να αποφεύγουν την λεκτική και σωματική βία. Τότε οι μαθητές αισθάνονται ασφαλείς ότι δεν θα πάθουν κάτι κακό. Αλλά και οι εκπαιδευτικοί θα θέλουν  να εργάζονται σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

Οι δραστηριότητες που περιγράφονται στο βιβλίο ‘ΜΑΘΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ, Οι Εμπειρίες μας από Πρόγραμμα Κοινωνικής και Συναισθηματικής Ανάπτυξης με τα Παιδιά΄’ , Εκδόσης ΓΡΗΓΟΡΗ έχουν πρώτιστο σκοπό την δημιουργία ή βελτίωση ενός ευχάριστου σχολικού και οικογενειακού περιβάλλοντος. Αυτός ο στόχος των δραστηριοτήτων και άρθρων εξυπερετούν τον γενικόρο σκοπό, την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΉ. Θα ακολουθήσουν και άλλα άρθρα με θέμα την Κοινωνική Συνοχή, την Συναισθηματική Ασφάλεια και τον ρόλο τους στην Ψυχική Υγεία.

You might be interested in …

ΕΠΑΙΝΟΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ

ΑΡΘΡΑ

Η θέση μου είναι ότι ο ‘Έπαινος είναι ο αντίποδας της Τιμωρίας ως τρόπος πειθαρχίας. Γιατί; Επειδή και τα δύο προϋποθέτουν εξουσία για τη διαχείριση προβλημάτων συμπεριφοράς. Εξουσία με την έννοια ότι κάποιος είναι ανώτερος και αποφασίζει τι είναι και τι δεν είναι αυτός που έχει λιγότερη δύναμη είτε οικονομικά, είτε ψυχολογικά, είτε ηθικά, είτε […]

Read More

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ και … Πανελλήνιο Άγχος

ΑΡΘΡΑ

Πλησιάζουν οι Πανελλήνιες εξετάσεις σε λίγες εβδομάδες. Δεν έχει αλλάξει τίποτα στην τελευταία 40 ετία σχετικά με τον τρόπο που διεξάγονται και τις συνέπειες στον ψυχισμό των μαθητών της Γ Λυκείου.Αυτό συμπαρασέρνει τις οικογένειες τους.Ας πάρουμε ένα παράδειγμα, την υποψήφια μαθήτρια Χ. Είναι επιμελής, κάνει φροντιστήρια και τους τελευταίους μήνες απουσιάζει από το σχολείο με […]

Read More

Ο Κορονοϊός και Εμείς

ΑΡΘΡΑ

Η Αντιμετώπιση της Ζωής εν μέσω Κορονοϊού Ας πάρουμε την καλύτερη εκδοχή: ότι δεν χάσατε τη δουλειά σας, ότι εργάζεστε μέσω τηλεργασίας, ότι και τα δύο παιδιά σας έχουν τέμπλετ, ο σύζυγος δικό του λαπ τοπ, εσείς έναν από τους τελευταίους πιο σύγχρονους υπολογιστές. Παρατηρείτε ότι το ένα παιδί κλείνει το βίντεο για να μην […]

Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published.