Μαγδαληνή Αγραφιώτη – Ψυχολόγος/Οικογενειακή Θεραπεύτρια

Οι μεταπτυχιακές σπουδές είναι στην Συμβουλευτική Ψυχολογία στο Adler University of Chicago. Περάτωσα την Εκπαίδευση μου στην Οικογενειακή Θεραπεία με μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και κατάρτηση στο George Hull Center for Children and Families Με πολύωρες και μακροχρόνιες εποπείες σε αυτόν τον τομέα έγινα Clinical Fellow of the American Association for Marriage and Family Therapy. Επί πλέον, ως πτυχιούχος και του τμήματος Ψυχολογίας από το ΕΚΠΑ, έχω αποκτήσει προ πολλού την άδεια εξάσκησης επαγγέλματος της ψυχολόγου. Οι αρχικές μου σπουδές ήταν στην Κοινωνιολογία στο Αμερικανικό Κολλέγιο Αγίας Παρασκευής Deree College όπου έμαθα να κάνω εργασίες με σύστημα και μεθοδικότητα.

Οι σπουδές αυτές καθώς και άλλες επί μέρους καταρτήσεις στον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό, στην Θεραπευτική Υπνωση και άλλες, δεν ήταν απλά θεωρητικές. Συνοδεύονταν με επαγγελματική εμπειρία στον τομέα της Ψυχολογίας, Οικογενειακής Θεραπείας και Συστημικής Προσέγγισης σε διάφορα πλαίσια εργασίας. Πρώτον ασκώντας Συμβουλευτική στις Μαθητικές Υπηρεσίες στα σχολεία του Τορόντο του Καναδά, απέκτησα μία πλούσια εμπειρία με μαθητικό πληθυσμό από διαφορετικές πολιτισμικές και εθνικές ρίζες, πράγμα που μου έδωσε την ευκαιρία α) να γνωρίζω διαφορετικές αντιλήψεις και έθιμα β) Εξοικείωση με καινοτόμα προγράμματα στην Ειδική Αγωγή γ) Ευκαιρία να εργάζομαι πολύπλευρα, με τους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Επί πλέον, η εθελοντική δράση ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωνικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Κοινότητας στο Τορόντο, μου πρόσφερε την ευκαιρία να συμβάλλω στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων των Ελλήνων Μεταναστών. Στην Ελλάδα είχα την ευκαιρία να διδάξω Ψυχοπαθολογία σε εκπαιδευτικούς στο μεταπτυχιακό τμήμα του Μαρασλείου Διδασκαλείου. Παράλληλα προσέφερα τις υπηρεσίες μου ως ψυχολόγος σε δύο διαφορειτικά ιδιωτικά σχολεία Η κύρια επαγγελματική ενασχόληση είναι η ψυχοθεραπεία, οικογενειακή θεραπεία σε ιδιωτική βάση. Αιθάνομαι ευγνώμων που είμαι συνεργάτης της Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΟΣΕΛΟΤΟΣ.

Με όλη αυτήν την επαγγελματική εκπαίδευση, εμπειρία και εθελοντική δράση, διαπίστωσα ότι περισσότερα μας ενώνουν παρά μας χωρίζουν στην κοινωνία. Με αυτή την αντίληψη τεκμηριωμένη από τις σύγχρονες μελέτες για τις ανθρώπινες ψυχικές λειτουργίες, κατέληξα στην διαπίστωση ότι το σώμα, τα συναισθήματα και ο νούς είναι αλληλένδετα. Επίσης ότι ως κοινωνικά όντα αλληλεπιδρούμε είτε αρνητικά είτε θετικά. Εχοντας αυτήν την επίγνωση, θεωρώ εκ των ών ουκ άνευ την σκόπιμη, συστηματική καλλιέργεια θετικού, εποικοδομητικού συναισθηματικού κλίματος για την προαγωγή της ψυχικής υγείας και την πρόληψη ψυχολογικών και προβλημάτων σχέσεων στην οικογένεια στο σχολείο και στους χώρους εργασίας.