ΜΑΘΗΣΗ με το ΝΟΥ και την ΚΑΡΔΙΑ

Μαγδαληνή Αγραφιώτη – Ψυχολόγος/Οικογενειακή Θεραπεύτρια

Οι μεταπτυχιακές σπουδές μου είναι στην Συμβουλευτική Ψυχολογία στο Adler University of Chicago. Περάτωσα την Εκπαίδευση μου στην Οικογενειακή Θεραπεία με μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και κατάρτηση στο George Hull Center for Children and Families Με πολύωρες και μακροχρόνιες εποπείες σε αυτόν τον τομέα έγινα Clinical Fellow of the American Association for Marriage and Family Therapy. Επί πλέον, ως πτυχιούχος και του τμήματος Ψυχολογίας από το ΕΚΠΑ, έχω αποκτήσει προ πολλού την άδεια εξάσκησης επαγγέλματος της ψυχολόγου. Οι αρχικές μου σπουδές ήταν στην Κοινωνιολογία στο Αμερικανικό Κολλέγιο Αγίας Παρασκευής Deree College όπου έμαθα να κάνω εργασίες με σύστημα και μεθοδικότητα.

Οι σπουδές αυτές καθώς και άλλες επί μέρους καταρτήσεις στον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό, στην Θεραπευτική Υπνωση και άλλες, δεν ήταν όχι απλά θεωρητικές. Συνοδεύονταν με επαγγελματική εμπειρία στον τομέα της Ψυχολογίας, Οικογενειακής Θεραπείας και Συστημικής Προσέγγισης σε διάφορα πλαίσια εργασίας. Πρώτον ασκώντας Συμβουλευτική στις Μαθητικές Υπηρεσίες στα σχολεία του Τορόντο του Καναδά, έχω μία πλούσια εμπειρία με μαθησιακό πληθυσμό από διαφορετικές πολιτισμικές και εθνικές ρίζες, πράγμα που μου έδωσε την ευκαιρία α) να γνωρίζω διαφορετικές αντιλήψεις και έθιμα β) Εξοικείωση με καινοτόμα προγράμματα στην Ειδική Αγωγή γ) Ευκαιρία να εργάζομαι πολύπλευρα, με τους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Επί πλέον, η εθελοντική δράση ως μέλος του Διοικητικου Συμβουλίου της Κοινωνικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Κοινότητας στο Τορόντο, μου πρόσφερε την ευκαιρία να συμβάλλω στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων των Ελλήνων Μεταναστών. Στην Ελλάδα είχα την ευκαιρία να διδάξω Ψυχοπαθολογία σε εκπαιδευτικούς στο μεταπτυχιακό τμήμα του Μαρασλείου Διδασκαλείου. Παράλληλα προσέφερα τις υπηρεσίες μου ως ψυχολόγος σε δύο διαφορειτικά ιδιωτικά σχολεία Η κύρια επαγγελματική ενασχόληση είναι η ψυχοθεραπεία, οικογενειακή θεραπεία σε ιδιωτική βάση. Αισθάνομαι ευγνώμων που είμαι συνεργάτης της Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΟΣΕΛΟΤΟΣ.

Με όλη αυτήν την επαγγελματική εκπαίδευση, εμπειρία και εθελοντική δράση, διαπίστωσα ότι περισσότερα μας ενώνουν παρά μας χωρίζουν στην κοινωνία. Αυτή η αντίληψη τεκμηριωμένη από τις σύγχρονες μελέτες για τις ανθρώπινες ψυχικές λειτουργίες, κατέληξα στην διαπίστωση ότι το σώμα, τα συναισθήματα και ο νούς είναι αλληλένδετα. Επίσης ότι ως κοινωνικά όντα αλληλεπιδρούμε είτε αρνητικά είτε θετικά. Εχοντας αυτήν την επίγνωση, θεωρώ εκ των ών ουκ άνευ την σκόπιμη, συστηματική καλλιέργεια θετικού, εποικοδομητικού συναισθηματικού κλίματος για την προαγωγή της ψυχικής υγείας και την πρόληψη ψυχολογικών και προβλημάτων σχέσεων στην οικογένεια στο σχολείο και στους χώρους εργασίας.

Ευγενία Κακούτη – Καθηγήτρια Γερμανικής γλώσσας

Είμαι Καθηγήτρια Γερμανικής Γλώσσας απόφοιτος του τμήματος Γερμανικής γλώσσας και φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό τίτλο από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στον τομέα της δημιουργίας και αξιολόγησης τεστ. Παραδίδω μαθήματα και προετοιμάζω τους μαθητές για εξετάσεις Γερμανικών όλων των επιπέδων. Εργάστηκα ως επικεφαλής τμήματος Γερμανικής γλώσσας σε διάφορα κέντρα ξένων γλωσσών αλλά και σε δημοτικό σχολείο κατά το διάστημα 2009-2010. Η αγάπη μου για τα παιδιά με ώθησε να πάρω μέρος στο Εργαστήρι Κοινωνικής και Συναισθηματικής ανάπτυξης που έχει μετονομαστεί σε ΜΑΘΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ, αναπτύσσοντας σύνολο εργαλείων για εκπαιδευτικούς που διδάσκουν με συναισθηματική νοημοσύνη. Η εργασία μου είχε ως αποτέλεσμα την συμμετοχή μου στην συγγραφή του βιβλίου «Μάθηση με το Νου και την Καρδιά», εκδόσεις ΓΡΗΓΟΡΗ. Είμαι έμπειρη χορεύτρια και καλλιτέχνιδα, εκπαιδευμένη στην κατασκευή και εμψύχωση κούκλας. Παντρεμένη με τον Σπύρο Μποβιάτσο και μητέρα δύο παιδιών προσχολικής ηλικίας.